Multiculturele uitvaarten

 

Menselijk, Uniek, Liefdevol, Transparant en Integer 

 

OfferteOverlijden melden

Multiculturele uitvaarten

Menselijk, Uniek, Liefdevol, Transparant en Integer 

 

OfferteOverlijden melden

Multiculturele uitvaarten

We verzorgen vaak rituele begrafenissen voor families met een Surinaamse, Hindoestaanse, Chinese of andere afkomst. We kennen daarom ook de specifieke regels ten aanzien van verzorging van de overledene, de timing en stemming van de uitvaart.

Surinaamse uitvaart

De Surinaamse uitvaart kenmerkt zich door het rituele verzorgen door een aflegvereniging. De families zullen vaak het verdriet uiten met muziek en dans. Vaak is er sprake van geloofsovertuiging en gaat men naar de kerk. Meestal is gekozen voor een begrafenis. Een dragervereniging draagt de overledene al dansend naar het graf, meestal onder begeleiding van een bazuinkoor. De familie danst en zingt tot hun dierbare is begraven. Het dansen en zingen is om de kwade geesten op een dwaalspoor te brengen.

Hindoestaanse uitvaart

De Hindoestaanse uitvaart kenmerkt zich weer door andere rituelen. Hierin zijn verschillende stromingen maar over het algemeen komen er bepaalde rituelen voor. Bij overlijden van een man, wordt hij gewassen door mannen, bij een vrouw wordt zij gewassen door vrouwen. Hindoes gaan uit van reïncarnatie waarbij de ziel een nieuw leven krijgt. De levensvorm waarin de ziel opnieuw geboren wordt, hangt af van de manier waarop de overledene heeft geleefd. Iemand die goed heeft geleefd keert terug in het lichaam van een mens, heb je slecht geleefd kom je in een nieuw leven terug in een levensvorm die lager in rang is dan de mens. De Hindoe uitvaart kenmerkt zich door de aanwezigheid van een Pandit die dagelijks tot en met de dag van de crematie met de familie bid voor de reïncarnatie van hun dierbare. De crematie wil men zo snel mogelijk na het overlijden laten plaatsvinden omdat men het lichaam zo snel mogelijk naar de bron wil laten terugkeren.

Chinese uitvaart

De Chinese uitvaart kenmerkt zich door de rituele verzorging van het lichaam. De overledene krijgt verschillende lagen kledingstukken aan, omdat zij geloven dat de ziel daarmee in alle rust een reis kan maken van 7 x 7 dagen, langs hellen en hemelen. Het is meestal een begrafenis met een aantal mooie rituelen om de geesten te verdrijven. Aziatische mensen praten niet over doodgaan maar over een oversteek naar een andere en betere wereld. In die wereld willen de nabestaanden dat hun dierbare status en vermogen meeneemt naar het hiernamaals. Zij verbranden daarom tijdens de begrafenis nep geld, zelfgebouwde papieren huizen en andere objecten. De rook die opstijgt, bereikt de hemel waar de overledene het geld en de status kan gebruiken. Wanner de kist in het graf afdaalt, draaien Chinese nabestaanden zich vaak om, zodat er geen geesten met ze mee naar huis kunnen komen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

OfferteContact