Crematie

Sinds 2003 kiezen meer mensen voor een crematie dan voor een begrafenis. Er zijn verschillende redenen waarom men kiest voor cremeren.

Vaak speelt geld een rol bij de keuze voor een crematie. Een begrafenis is in de meeste regio´s veel duurder dan een crematie. Grafrechten worden steeds duurder en een grafmonument kost doorgaans aardig wat geld. Mensen kiezen voor een crematie omdat zij hun nabestaanden in de toekomst niet willen laten opdraaien voor het verlengen van de grafrechten.

Praktische overwegingen kunnen ook een rol spelen bij de keuze tussen begraven en cremeren. Zo kan je een urn makkelijk meeverhuizen en je kunt de as van je dierbare verdelen zodat meerdere nabestaanden een deel van de as in bezit hebben.

Er zijn diverse mogelijkheden om de as een bestemming te geven: Uitstrooien op een strooiveld of over zee, de urn bewaren in een urnen nis of in een urnengraf, een herinneringsboom planten of de as in een columbarium plaatsen.

Bij een crematie is het veelal mogelijk voor de familie om mee te gaan naar de ovenruimte en erbij te zijn wanneer de kist in de oven wordt geschoven. Tot het allerlaatste moment mee met uw dierbare.

De crematieplechtigheid wordt meestal gehouden in de aula van het gekozen crematorium maar dat hoeft niet. Wenst u een klein intiem afscheid in besloten kring, in de woonkamer misschien, in een tuin met wilde bloemen of een groots afscheid in een theater, het Grand-Café waar u samen graag kwam; samen zoeken we naar de perfecte locatie voor de plechtigheid.

Kosten van een crematie

De kosten van een crematie hangen samen met uw wensen. Na het wensengesprek ontvangt u een kostenbegroting waarin alle kosten duidelijk worden vermeld. Zo kunnen er na de uitvaart geen verrassingen ontstaan. Lees hier meer over de kosten van een crematie.